Devotio Hungarorum Alapítvány

Devotio Hungarorum Alapítvány Adószám: 18456145-1-06
magánalapítvány Számlaszám: 11735005-20449562
Kuratórium elnöke: Barna Gábor Alakulás éve: 1995
E-mail: barna [KUKAC] hung [PONT] u-szeged [PONT] hu www. etnologiaszeged.hu

 

Az Alapítvány célja támogatni:

  1. a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékén megjelenő Devotio Hungarorum (Források a magyar vallásos népéletből) című forráskiadvány és a Szegedi Vallási Néprajzi Könyvtár sorozat kiadását,

  2. a tanszék körül szerveződő vallási néprajzi kutatásokat,

  3. illetőleg a szegedi vallási néprajzi konferenciák rendezését.
    A Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke Bálint Sándor professzor (1904-1980) egykori munkahelye. Az Alapítvány az Ő szellemi hagyatékára támaszkodva, az Ő szellemében szeretné a vallási néprajzi kutatásokat támogatni. Szeretné elérni, hogy a Bálint Sándor-i örökség tovább éljen, kiteljesedjen, s ennek révén egykori tanszéke a hazai vallási néprajzi kutatások egyik központjává váljék. A kiadványsorozat, a folyó és tervezett tanszéki kutatások nemcsak a Dél-Alföldre és a szomszédos területekre (Bácska, Bánság, Partium) korlátozódnak, hanem közép-európai összehasonlításban átfogják a Kárpát-medence egész területét. Nemcsak a katolikusokra és a magyarokra, hanem minden keresztény felekezetre és az együtt élő népek mindegyikére vonatkoznak.

Olyan kiadványokat, kutatásokat és rendezvényeket kíván tehát az Alapítvány támogatni, amelyek kapcsolódnak Bálint Sándor munkásságához, s elősegítik a magyarországi vallási néprajzi kutatások fejlődését, hazai és nemzetközi kapcsolatainak ápolását, s jó hírének növelését.