SzNéK programok

A Kör programjai

A SzNéK által szervezett programok:
• Farsang
• Húsvét
• Félévzáró
• Tavaszköszöntő
• Kerekasztal-beszélgetések
• Gólyaavató és ismerkedési programsorozat
• Vendégelőadók
• Peregrinus estek
• Országos Néprajzos Találkozók (Balatonakali, Csólyospálos)
• Konferenciákon való hallgatói segédkezés és részvétel
• Nemzetközi kapcsolatok kiépítése (Ethnology Without Borders, Visegrad Fund)
Kiemelt események, programok

Országos Néprajzos Találkozó

  • Balatonakali
    Már a SzNéK fennállása előtt is számos alkalommal megrendezésre került szeptember végén a Balatonakali Országos Néprajzos Találkozó, melyet 2009 óta a Szegedi Néprajzhallgatók Köre szervez – Törő Balázs balatonakali néprajzos hallgatónk segítségével. A Találkozó célja, hogy a Magyarországon (valamint Kolozsváron) néprajzot hallgató egyetemisták, valamint oktatóik egy hétvége során kötetlen módon találkozzanak egymással, eszmét cseréljenek saját tanszékük szakmai munkájáról, mindennapjairól.
    A Találkozó ugyan nem konferencia-jellegű, a 2012-es alkalom óta mégis nagyobb teret kap a szakmaiság, mint annak előtte. Balatonakali csoportképA 2013-as alkalom ugyanis már a második volt, amikor a néprajztudományban vagy a kulturális antropológiában jeleskedő hazai oktatók, tudósok tartottak előadást, beszámolót egy-egy témáról, a Kör meghívásának eleget téve. Így a Balatonakali Találkozón már Sárkány Mihály, Bali János és Papp Richárd előadásait is hallhatták a megjelent érdeklődők.
    A szakmai programokon túl nagy hagyománnyal rendelkeznek a közös főzések, kirándulások, borkóstolók, a szüreti mulatságon való részvétel, a tábortűz melletti beszélgetések, valamint a Limbacher Gábor gondozásában lévő balatonakali tájház megismerése (mely egyébként a Találkozó szálláshelyéül és fő bázisául is szolgál).
  • Csólyospálos
    Szintén többéves múltra tekint vissza a Csólyospálosi Országos Néprajzos Találkozó, mely minden év júniusában tartatik a Csólyospálos  melletti Fodor-tanyán. A megjelent néprajzos oktatók és hallgatók a Találkozó programjainak keretében bejárhatják a csólyospálosi tanyavilágot, megismerkedve az ott folyó élettel, a gazdasággal, a tanyai emberekkel. Ez a találkozó a balatonakalinál jóval kötetlenebb, szakmaiságtól mentes, ám ez is magában rejti a maga szépségeit: a Fodor-tanyán (Fodor Ferenc, Móra Ferenc Múzeum) összegyűlt társaság közös főzés, citerás nótázás mellett építheti az ismertségeket, találkozhat a régi barátokkal, élvezheti az összezártság jótékony hatásait, s egy kicsit lenyugodhat a természetben, távol a városi léttől.

Visegrad Fund, Ethnology Without Borders

Immár kétéves külföldi kapcsolattal is büszkélkedhet a SzNéK, hiszen a Visegrad Fund szervezésében megrendezésre került I. és II. Ethnology Without Borders elnevezésű, nemzetközi hallgatói találkozón is képviseltette magát.
A 2012-es, Cieszynben megrendezett I. Ethnology Without Borders „konferencián” 7, a SzNéK-ben aktívan tevékenykedő hallgató vett részt. Az EWB érdekessége, hogy az egész szervezés és kapcsolattartás hallgatók által történik, és a „visegrádi négyek” országaiban (vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) tanuló, néprajzzal, kulturális antropológiával foglalkozó hallgatók nemzetközi eszmecseréjét jelenti. Így a workshopokon való részvételtől a kiutazás megszervezéséig minden munkafolyamatot SzNéK-esek végeztek, a tanszék oktatóinak támogatásával. A 2013-as, II. EWB-re 5 hallgatónk utazott ki Krakkóba és képviselte a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéket és a Szegedi Néprajzhallgatók Körét.